25 juli 2020

Hoe ik begon met hardlopen

Door nicolevanderlaan

Een grote hobby van mij is hardlopen. Ik probeer om elke week 3 keer te gaan lopen. Ik loop al vanaf 2012 ongeveer, precies weet ik het niet meer.

Hoe ik ben begonnen met hardlopen.

Ik heb Evy op mijn mp3 gezet en dat was mijn eerste schema die ik heb gevolgd. Heb heel langzaam opgebouwd totdat ik 5km achter elkaar kon lopen. Met Evy was het heel prettig om te lopen. Omdat ze je precies vertelt wat je moet doen en je hebt er een leuk muziekje bij. Ook zegt ze na elke training waar iedereen het over heeft die met Evy loopt “ik ben fier op u “.

Mijn eerste wedstrijd

Nadat ik een half uur aan een gesloten kon lopen, wou ik graag een wedstijdje lopen. In het dorp waar ik ben opgegroeid, Wierden. Daar werd de Wiezoloop georganiseerd. Perfect voor mijn eerste hardloop wedstrijd. Ik liep de 5km. Niet in een top tijd, 28:36 maar ik vond het zo leuk dat ik vaker wedstijdjes wou gaan lopen.

Zo gezegd zo gedaan, 2 maand later liep ik de 5km Vrouwenloop in Enschede. Eerlijk gezegd vond ik het niet zo’n hele leuke loop. De route gaat over het terrein van de Universiteit Twente. En er deden ook niet zo heel veel vrouwen aan mee. Mijn tijd was 30:01 langzamer dan de Wiezoloop dus, jammer maar geeft niet.

Hardlopen verder opbouwen

Ik wilde graag verder dan 5km lopen. Dus ging ik langzaam mijn km’s opbouwen en mijn doel was om het jaar erop de 10km met de Wiezoloop te gaan lopen. En natuurlijk had ik ook een tijd in mijn gedachten. Ik vond dat ik het binnen een uur moest kunnen. De trainingen gingen lekker en ik had er vertrouwen in dat ik mijn doel ging halen.

Mijn eerste 10km

Op 6-7-2013 was het zo ver, de dag van mijn eerste 10km wedstijdje. Ik weet het niet meer zeker maar volgens mij moesten we toen nog 4 rondjes van 2,5km lopen. Inmiddels is de route aangepast en loop je nu nog 2 rondes van 5km. Mijn doel was binnen een uur. Maar 4 keer hetzelfde rondje lopen is niet echt inspirerend. Dat was een mooi smoesje natuurlijk om te gebruiken, ik was gewoon te hard gestart en kon het tempo niet volhouden en mijn tijd was 1:01:44.

Mijn doel had ik nog niet behaald. Ik dacht ik moet gewoon meer gaan lopen. In 2014 ben ik aan meerdere wedstrijdjes mee gaan doen. En op 27-4-2014 deed ik mee aan de Enschede marathon 10km en jawel ik liep de 10km binnen een uur! Mijn tijd was 58:05! Ik deed dat jaar ook mee aan de Ajax foundation run 10km, dat vond ik een hele mooie loop omdat je dan finished in het stadion van Ajax. Zelf heb ik niks met Ajax maar ik houd wel van voetbal en dan is het toch wel bijzonder dat je daar mag lopen. Ik liep daar ook nog eens een pr! 56:39.

Tijd voor een nieuw doel

In 2015 was mijn vader 21 jaar overleden, je kan wel raden wat mijn nieuwe doel gaat worden. Ik ga de Halve marathon lopen! Mijn vader is 28-9-1994 overleden en ik wou hem dan ook graag in September lopen. Dus ik ging zoeken op internet naar alle loopjes in het land. Het is de Halve marathon van Haarlem geworden die is op 27-9-2015, 1 dag voor mijn vader zijn sterfdag. Ik schreef me in en ging hard trainen, de trainingen waren best zwaar ik was niet gewend om meer dan 10km te lopen maar langzaam ging het steeds iets makkelijker.

Trainen trainen en trainen

Mijn langste training voor de Halve marathon was 17 of 18km de laatste paar km’s kon ik vast wel volhouden in een wedstrijdje. Ik rende nu niet met een tijd in gedachten, ik rende nu voor mijn vader en mijn vaste supporters gingen natuurlijk met me mee naar Haarlem. Dat zijn mijn man mijn moeder en mijn moeder haar vriend. (die nu haar man is). We hebben een hele leuke dag gehad. In Haarlem lekker even wat gedronken en gegeten en daarna ging ik lopen. Onderweg stond mijn familie mij aan te moedigen, en dat geeft je ook weer zo veel energie. Dit is tot nu toe mijn mooiste loop geweest. Niet door de route of de sfeer erom heen maar doordat deze loop heel emotioneel was. Mijn tijd was overigens 2:09:11.

Nieuwe doelen stellen

Nu is het 2020 en zijn we al weer wat jaartjes verder. Maar ik loop nog steeds. Heb wel af en toe een pauze gehad omdat ik geblesseerd was of doordat ik druk was met werk. Maar het lopen pak ik altijd weer op. Ik had al wel een doel voor 2021 en dat was de Marathon van Rotterdam lopen. De hele Marathon wil ik echt heel graag een keer lopen. Doordat er dit jaar haast geen wedstrijden zijn en alles anders liep dan normaal, ben ik niet meer ver gaan lopen. Alleen nog korte afstanden tot 10km.

weg doel

Het is nu eind juli en of de Marathon van Rotterdam volgend jaar wel doorgaat weet ik ook niet. Dus dat doel laat ik maar even voor wat het is, ooit zal ik hem lopen maar wanneer is nog de vraag.

Dit is wel een lange blog geworden, maar nu weet je hoe ik ben begonnen met hardlopen en ik hoop dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht je nog vragen hebben, laat gerust een reactie achter.

Groetjes, Nicole Van der Laan